onsdag 19. mai 2010

Episode 9 av Mengele Zoo.

Miño har sneket seg på toget og er på vei til havet. I et lite hull mellom tømrene ligger han å ser utover, han kjører forbi alt fra tropiske skoger til illeluktende byer. Etter flere dager på toget begynner han å nærme seg havet. Når han kommer hit må han først og fremst komme seg ut av toget og inn i mørket slik at ingen kan se han, deretter dro han på en kafeteria. Her vil han gjerne ha litt mat, men i dette landet tar de ikke Cratsis, pengene de bruker her kalles Bolivares. Men Miño spør hvor han kan få vekslet og får beskjed om å gå til banken. I tillegg fikk han vekslet litt slik at han fikk seg mat og et sted å sove for natten, banken var nemlig stengt. Etter noen dager i byen bestemmer han seg for å vandre langs havet, og under vandringen finner han det perfekte huset. Huset står til salgs og Miño vil gjerne kjøpe det.

Jobbet med Anine.

Episode 8 av Mengele Zoo.

Hogd ned all skogen. I dette landet bruker de tømrere til planker osv. Nærmer seg en by/landsby. Fikk øye på et tre hvor tre mennesker hang opp ned. Byen var lik byen de kom fra. De re fra landsby til landsby. De tjente penger, de klarer seg veldig bra. Det siste avslutningsnummeret med ”brennende hender” ble alltid en stor suksess. Da Miño fylte 12 år fikk han helt nye klær som nesten var helt like som de Isodoro brukte. Papegøyen til Miño var kjempe god på å etterligne Isodoros stemme. Han hadde nesten 14 esker fulle med sommerfugler, i forskjellige farger og former. Eskene tok stor plass, så til slutt kjøpte Isodoro et nytt muldyr som kunne bære sommerfuglene. Hele 43 landsbyer hadde de besøkt i dette landet. De slo leir ved en liten elv.

tirsdag 18. mai 2010

Goðir gastir.

”kjære gjester”.
Filmen handler om ”forbudt” kjærlikhet. Hvordan man i Island har dannet seg opp fordommer om homofile. Jenta i filmen drar tilbake til Island, som er hjembyen hennes. Der klarer hun ikke å fortelle foreldrene og de andre i byen om hennes hemmelighet. Grunnen til det er at folk har alt dannet seg et bilde av hvordan hun er, og det vil hun ikke endre på ved å fortelle dem hemmeligheten. I Island har de også satt et punkt der hvor homofile ikke blir ”godtatt”, de ser ned på de som er homofile. Men en dag da hun frykter at alle skal få et helt annet syn på henne og fortelle om hennes hemmelighet, er det heller hennes bestefars hemmelighet om at han er homofil som kommer ut. Det snur det hele, og folket i byen endrer syn på homofile. De ”godtar” nå de menneskene som er homofile.

onsdag 12. mai 2010

Sammendrag av episk diktning.

Fortellinger sier noe om hva som er rett og galt, og viser hva som er gode og dårlige verdier og handlinger. En novelle er en kort fortelling med få personer. Ordet novelle er italiensk og betyr "nyhet" og det er det en novelle handler om, noe overraskende og dramatisk. En roman er en lengre fortelling, hvor skildringene er grundigere og historiene er "fyldigere". Sagaer er fortellinger som ble skrevet på Island på 1200-tallet, men temaet i historiene baserer seg på hendelser fra 800- tallet til 1000-tallet. sagaer er historier som stort sett går ut på dette med ære og makt. De fleste sagaer er ættesagaer, som baserer seg på stormannsslektene. Myter er fortellinger om hvordan man kan forstå verden og tilværelsen, spesielt ved mytologi. Mytologi handler om guder og helter fra ubestemt tid. Eks. norrøn mytologi. Hvordan en tekst er bygd opp har mye og si ved episk diktning. Både oppbyggingen, synsvinkelen, tidsrekkefølgen, fortellermåten og språk preger resultatet. En synsvinkel kan for eks. enten være autoral eller personal, og fortelleren kan enten være allvitende eller refererende. Slike faktorer preger i stor grad den episke diktningen.

Gjort sammen med Anine.

Episode 7 av Mengele Zoo

Miño og Isidoro tar turen mot en ny by, men også her ser Miño likheter fra den gamle byen hans. Da han skal samle inn penger til showet møter han 5 eller 6 los Armeros. De 6 mennene nektet å betale og Miño gjør noe han virkelig kommer til å angre på. Han stikker en pinne inn i øyet på den ene mannen, så langt at den treffer kraniet. Resten av mennene hiver seg oppå han og snart var hele byen samlet i en stor ring. Når Isidoro merker dette, forsvinner han i en fei. Når da mennene kommer for å ta han er en papirfugl alt som er igjen. Miño blir tatt med til fengselet hvor han ikke blir særlig godt behandlet. Nesten helt sikker på at Isidoro var død, hører han plutselig en hviskende stemme bak selleveggen, Isidoro. Dette gir han håpet tilbake. I det klokka slår 9 danner det seg et skarpt lys på himmelen og hele byen gnir seg i øynene i det de for seg en skikkelse som kommer fra himmelen, Jesus.

torsdag 6. mai 2010

Mengele Zoo, episode 6.

De var på jakt etter blå blomster med store gule belger i midten. Det var andre dagen deres der hvor de slo leir. Miño måtte ofte le av den snille mannen som tok vare på han, han er glad for at han reddet han. Finner noen tegninger, hogd tegninger inne i fjellveggen, av sirkler, ansikter og andre ting. De fant det riktige stedet, der alle de store blå blomstene med belg i midten. Lagde kake av oljen i blomstene. Mannen gjorde noen underlige ting, som Miño ikke skjønte mye av. Det var noe med den oljen. Kommet ut av jungelen for noen dager siden, fulgte en grusvei inn til byen. Miño fikk en kule av mannen, og han ville at Miño skulle ta over for han under forestillingen. Ingen åkere, de lurte på hvor de fikk maten sin fra. Miño mente det var en stor by, med mange bygninger. Folk lo av dem. Ser mange soldater, Miño blir redd. De brukte den ene mynten på mat. De sov i et lite rom med en seng til dem hver. Pingo ble satt i en stall. Miño fikk helt nye klær. De ville at han skulle ligne på lærlingen til Pingo, Miño ble nervøs. Så gikk de to rundt i katene med plakater.”Den store magikeren Pingo Isadora”. Folk begynte å se at den store magikeren var i byen. Mange mennesker hadde samlet seg for å se han. Miño gikk rundt med en skål for å få penger fra publikum, men de voksne skremte han bare. Forestillingen var en kjempe suksess. Så viste de deres store show, med Miño som assistent. De holdt tre forestillinger til, og alle var suksess. De re inn til jungelen, men dro inn til byen igjen. I byen så de flere forkjellige mennesker, og mange var skadet. De skulle være i byen en hel uke, og ha fem forestillinger. Det hadde gått 10 mnd siden mannen fant Miño.

Av Kristina Tobiassen.

Episode 5 av Mengele Zoo.

Miño befinner seg midt i skogen, og der har han snart vært i 15 dager. Han går på måfå, aner ikke hvor han er. Fant noe mat. Sov han i et tre. Fant en sti. ”jaja, president Pingo, bare om denne helvetes stien kunne ligne på en vei, jeg ser ørene dine er fulle av maur”. Det kom en rar mann, en ganske gammel mann, kunne gått rett inn i et karneval. Ser Miño. Tok av seg ponchoen og la Miño i den. Ga han mat. Miño var veldig takknemlig og gjentok seg selv flere ganger ved å si ”muchos gracias”. Han ble skremt. Miño forteller mannen at alle hans nærmeste er døde, og da skjønte mannen at Miño hadde unnsluppet en stor katastrofe. Han ville ikke reise tilbake, og ble spurt om å være med de to. Miño blir med. Han lærer seg magi. Det er en måned siden Miño ble ”adoptert”. De hadde da vært gjennom en god del forskjellige terreng. Papa magico forteller en historie om en olje som gjorde det umulig å brenne seg, nå er de på det stedet hvor man kan finne slik olje. Der slo de leir.

Av Kristina Tobiassen.

tirsdag 4. mai 2010

Elixir.

Jag mener at filmen handlar om raseskille, hür vi människor behandla varandra baserat på hudfärg. Dessutom tror jag att filmen handler väldigt mycket om passform. På ett sätt filmen var ironisk, men det hörde till en viktig boskap.Filmen ger ett budskap som är relevant för människor i många åldrar.

Jag finner det något svårt att skriva svenska, dette beror på den svenska ordsammensetningen och några ovanliga ljud för oss som pratar norska.Den størsta skilnaden på svenska och norska måste vara dei ovnlida skrivelse föreningar i olika ord.

I detta inlägg har jag samarbetat med Anine.