tirsdag 18. januar 2011

Karl og Co.

Karl og Co er en sit – com, nettopp fordi det er en tv – serie. Hovedpoenget med serien er å skape latter og god humor. Det er veldig mye som blir sagt og gjort i serien som overhodet ikke har noen betydning, men som i stor grad vekker latter hos folk. Det sies at serien blir kalt for en situasjonskomedie, altså det vil si at komedien beveger seg rundt gjennomgangsfigurer som følger et eller flere handlingsløp(flere scener) som befinner seg rundt et felles miljø, akkurat som et hjem eller en arbeidsplass. De første situasjonskomediene besto av individuelle episoder der man ikke trengte noen introduksjon for å komme inn i handlingen. Hovedpersonene var statiske og utviklet seg lite fra gang til gang.

Jeg vil si at Karl og Co først og fremst er et lystspill, det er en serie hvor det foregår og sies mye rart, som bare blir sagt eller gjort for moro skyld, det gjør at serien skaper latter og humor. Det er også litt satire i serien, der Karl ofte latterliggjør eller prøver å henge ut Ulf.

Hovedpersonene i serien er Karl selv, som alltid har en stemme som skal høres. Stemmen hans kjenner man godt igjen, den høye, røste stemmen er alltid å høre i seriene. Også er det formannen for beboerforeningen Ulf, han går stort sett rett inn til Karl uten å banke på døra, tar seg gjerne en kaffekopp og legger planer for foreningen. Serien befinner seg som regel i Karls leilighet eller rett utenfor i gangen.

tirsdag 11. januar 2011

Sentrale begreper.

lystspill --> vil først og fremst more og vekke latter, uten baktanker. for å ha det gøy.

sit-com --> er en type serie.

svart komedie --> blir det laget humor om normalt alvorlige emner. (som drap, vold, terror, krig, død)

lavkomikk --> tiss, bæsj, promp, Lav humor, DÅRLIG humor! Em grov eller plump måte-

satire --> kritiserer noe ved å latterliggjøre det.

commedia dell arte --> harlekin – maske (sjalu elsker, dum pike, slu mann) opphavet for

moderne komedie. Med faste karakterer og improviserende teater.

viktige komedieforfattere --> Ludvig Holberg. Jean Baptiste Moliére,

Ludvig Holberg.

Ludvig Holberg var født 3 desember 1684, og han døde 28 januar 1754. Han var en hovedfigur i dansk – norsk litteratur på 1700 – tallet. Han introduserte en rekke klassiske sjangere for sitt publikum, og han fikk ved det en stor kontaktflate mellom dansk og europeisk kultur. Største betydning fikk hans komiske og satiriske dikting, men han spilte også en viktig rolle som historiograf og moralfilosofisk essayist. Noen av Ludvigs mest kjente verk er “Jeppe på berget” og “Erasmus Montanus”. “Jeppe på berget” handler om en bonde som er alkoholiker som heter Jeppe.