onsdag 23. november 2011

Forfatterportrett av Knut Hamsun.

Knut Hamsun ble født 4. august 1859 i Vågå. Han var en norsk forfatter, og han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og han er for mange opphavet til den morderne roman.

Knut Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og inneholder mange forskjellige temaer, ståsted og miljø. Han gav ut mer enn 20 romaner, diktsamlingen “Det vilde kor”, noveller , noen få skuespill, en reiseskildring og et par essay og debattartikler i dagspressen. Hamsun ble også tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920. Etter det som har blitt sagt kom Knut Hamsun ut med gjennombruddsromanen “Sult” fra 1890.

Hamsuns fødested ble tidligere vanligvis oppgitt å være Lom, men mye tyder på at det var i Vågå han ble født. Han tilbrakte sine første år på gården Garmostrædet i Lom, i er hus kjent som Hamsunstugu. Da Knut fylte tre år flyttet han og familien til Hamsund i Nordland, det var også her han senere tok navnet etter. Da Hamsun hadde fylt ni år flyttet han til sin onkel. Onkelen var nokså streng, sterkt religiøs og trangsynt, og Knut trivdes ikke noe særlig. Han skal ha prøvd opp til flere ganger å rømme, men det nyttet ikke. Da han var 14 år gammel flyttet han fra onkelen.

Som ung var Hamsun imot realismen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle. Hamsuns mest kjente verk fra 1890 – årene er Sult, Mysterier, Pan og Viktoria, og de regnes til nyromantikken i Norge. I de senere årene begynte Hamsun å nærme seg nyrealismen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine “nordlandsromaner”.

Knut Hamsun døde 19 februar i 1952 på Nørholm.