tirsdag 21. september 2010

Middelalderen

Norsk lekser.
Middelalderen om guder og helter.

S. 59
oppgaver ”Tøm teksten”

1. middelalderen heter middelalderen, fordi den er en midt i mellom to store tidsepoker. Antikken og renessansen.

2. Litteratur som fantes i Norge i middelalderen er ikke- religiøs høvisk litteratur som ridderdiktning om modige heltedåder og uoppnåelig kjærlighet. Det fantes også lærde tekster om historie, filosofi og vitenskap, samt tekster som gir innsikt i dyder og god oppførsel.

3. Det som kjennetegner høvisk litteratur er at det er ridderdikting, og handler om modige riddere, fantastiske heltedåder og ofte uoppnåelig kjærlighet.

4. Dødsriket består av 3 deler:
Det er: Helvete - skjærsilden - himmelen

Helvete: her blir de ulike dødssyndene straffet med grufulle ting, og jo lenger inn i jorden man kommer, jo verre blir det. Innerst inne sitter Lucifer fastfrosset.

Skjærsilden: Her blir sjeler renset gjennom forskjellige lidelser og når de er rene nok kan de komme til himmelen.

Himmelen: I Paradis de rene sjelene gjennom ni himler, før de kan møte gud i den tiende.

5. Tristan og Isolde er et nytt syn på kjærlighet, fordi deres følelser har i stor grad større betydning, og det er romantisk, det gamle synet så skulle kjærligheten være basert på en fornuftig avtale mellom sekter.

6. Det som kjennetegner ridderdikting er at det handler om kjærlighet og helter og modighet.

7. Den norrøne litteraturen ble til på 100- 1200- tallet.

8. En islendigesaga er sagalitteratur som er en del av prosalitteraturen. Det handler om islandske helter og slekter i konflikt med hverandre på 800- og 900- tallet, men de ble ikke skrevet ned før på 100- 1200- tallet.

9. Skalden som skriver lyrikken kan uttrykke seg på 3 forskjellige måter. Han kan enten kalle noe ved dets rette navn, han kan bruke litt poetiske dikt.
Noen ord han bruker er:
Heiti: ganger – hest
Viv – kone
Smykkets selje – kvinne

10. Eddadikt er dikt som er skrevet på 1200—tallet, men trolig er overlevert muntlig i flere hundre år. Disse diktene inneholder visdomsord og råd for god oppførsel i konkrete situasjoner.

11. Den yngre Edda er prosalitteratur som historieskriving og lærebøker.


”Tenk deg om”

3.
Jeg tror at kanskje middelalderen har fått litt liten plass i norske lærebøker, det tror jeg fordi det står ikke så mye om levemåten til nordmenn var. Litteratur var ikke så viktig for oss fordi det var så få som kunne skrive og lese, og dermed ble det ikke så viktig. Jeg syns det er mer viktig for oss å lære om hvordan nordmenns levemåter var i middelalderen.

7 kommentarer:

  1. TUSEN TAKK :* REDDET DAGEN MIN VIRKELIG!

    SvarSlett
  2. MIN OGSÅ!!! DU ER EN ENGEL :*

    SvarSlett
  3. Kan du ikke legge ut flere svar på "finn svar i tekseten"? :D

    SvarSlett
  4. Skriv bedre svar
    -Haakon Kvaale

    SvarSlett
  5. Sitter her nå på en lørdagskveld, og så fant jeg denne siden! Tusen, tusen, tusen, tusen millioner takk!! Jeg vet det er viktig å lære dette selv, men kom igjen; Litteratur på middelalderen? Who gives a shit! ;)

    SvarSlett
  6. kan du et dikt op en modig ridder

    SvarSlett
    Svar
    1. kan du et dikt om en modig ridder

      Slett